wonen Curacao
Curacao MCB-bank

Auto kopen - verzekeren

Omdat de astanden te groot zijn en de zon te fel verplaats je je op Curacao voor 90 procent met een auto. Ook fietsen in de zon is niet echt bevorderlijk voor je gezondheid.

Fietser zie je nagenoeg niet, maar motorrijders zijn wel in grote getalen aanwezig, Je verplaasen op je motor met motorkleding is not done, een kortebrok, een vette zonnebril en geen helm is dan ook normaal.

Ook het openbaar vervoer is niet echt een peil op te trekken, je ziet af en toe wel een bus maar hoe dat schema in elkaar zit is een verhaal apart.

Je besluit om een auto te gaan kopen, geen probleem op Curacao kan je bij merkdealers, autohandelaren en particulieren terecht voor zowel nieuw of tweedehands. Ben je van plan om een auto mee te nemen, wees er dan zeker van dat de dealer voor jouw merk auto op het eiland aanwezig is. De gangbare modellen op Cuaracao zijn, Renault, Volkswagen, Kia, Toyota, Hyundai en nog veel meer.

Een merk wat ook veel op Curacao rijdt is Haval / Great wall een Chinees product waarvan er in  Amerika, Australië en overige Aziatische landen veel van rijden. Kwalitatief een goede auto die ook in de internationale testen voor zeker- en veiligheid goed uit de bus komt.

Het oog wil natuurlijk ook wat, door op de volgende link te klikken kan je zien wat nu eigenlijk een Haval is: https://starcuracao.com/nl/haval/ . Voor rond de 26 tot 37.000 euro heb je een mooie en degelijke SUV. Ook Kia en Hyundai zijn aardig op het eiland vertegenwoordigd.

De tweede hands markt op Curaçao is groot, beslis je om dit te doen dan moet je op een paar dingen letten. Het wegennet op Curacao is op sommigen plaatsen behoorlijk slecht, dit vergt veel van het onderstel, ophanging en banden. Je kan een lage auto kopen, ga je vaak of road, zeg maar de knoekoe in, dan doe je er verstandig aan om voor een hoger model een SUV te gaan. Voor de duidelijkheid een groot gedeelte van Curaçao bestaat uit knoekoe, vooral als je richten Wet of Oostpunt gaat.

Bij de koop van een tweedehands auto moet je er op letten dat de wagen gekeurd is, net als in Nederland kent men hier ook, zeg maar de APK keuring, laat je niks wijs maken die is best streng je auto wordt zo afgekeurd. Nu maakt dat ook weer niet veel uit, want veel Curaçaoënaars rijden met een afgekeurde auto rond, de controle hierop is niet groot en de kans dat je gepakt wordt is nihil. Al je een auto aangeboden krijgt die niet gekeurd is dan is het advies om die niet te kopen, bij particuliere verkoop heb je dezelfde garantie als in Nederland, juist tot de deur.

Je kan je auto laten keuren bij o.a. autobedrijf Willemstad gerund door een Nederlandse familie, die best goed zijn. Wat je ook kan doen is je eigen monteur of iemand die veel verstand “>Heb je deze mogelijkheid niet dan kan je ook een beroep doen op Dario Saric een automonteur die op het eiland goed aangeschreven staat: https://www.facebook.com/dario.saric.33.

Als je de deal rond hebt is boter bij de vis ook hier van toepassing, de eigenaar moet de auto op je naam zetten. Is de keuring van de auto nog geldig, dan wordt deze door je overgenomen en hoef je je pas bij de vermelde keuringsdatum weer te melden. Is de auto niet gekeurd dan moet je een afspraak maken en je auto laten keuren;

Auto overzetten

  • Roze formulier (ophalen bij wtc) invullen met de “oude” eigenaar.
  • Roze formulier ingevuld inleveren bij belasting (wtc). Kopie id van oude eigenaar en je eigen id meenemen.
  • Je krijgt dan een gestempeld formulier terug, daarmee ga je naar het keuringslokaal, daar wordt de keuringskaart op jouw naam gezet.
  • Dan verzeker je het voertuig.
  • Met de nieuwe keuringskaart, verzekeringspolis en wegenbelastingkaart ga je weer naar de belasting (wtc) en daar wordt dan de belastingkaart op jouw naam gezet.

 

https://loketdigital.gobiernu.cw/vervoer/keuren-van-voertuigen.

Omdat je gebruik hebt gemaakt van Garage Willemstad of Diario zal dit in de regel wel snor zitten. Nadat je auto is goedgekeurd krijg je voor de periode waarvoor de keuring geldig is een nieuwe sticker, die je op voorruit moet worden geplakt.

Na de keuring moet je de auto verzekeren, deze kan je niet, zoals in Nederland, online afsluiten, ook een garage of particulier kan je hier niet bij helpen. Je zult zelf naar een verzekeringsmaatschappij moeten gaan, dit is in de regel een bank.

De MCB bank heetf deze mogelijkheid, een product is bijvoorbeeld Bsure welke je alleen kan afsluiten als je over een betaalrekening bj de bank beschikt. Heb je deze nog niet dan kan je via deze bank ook een ander verzekering afsluiten. Zolang je geen betaalrekening hebt, kan je de premie niet per maand betalen, maar zal je een halfjaar of jaar vooruit moeten betalen.

Het afsluiten van een verzekering doe je  bij de bank, theoretisch kan online ook maar daar komt in de praktijk niks van terecht. Maak je gebruik van de de diensten van de MCB, ga dan naar het hoofdkantoor aan de Schottegatweg en zeg dat je voor Bsure komt.

Afhankelijk van de leeftijd van je auto kan je kiezen voor drie soorten dekkingen. Wat je ook kiest opteer altijd voor verzekering met een optie voor hen die onverzekerd rond rijden, want dat zijn er er best veel. Rij je niet alleen in het voertuig dan moet je ook deze bestuurders vermelden.

Wonen Curaçao

Ontdek Curaçao zelfs vanuit de lucht

Copyright © 2023 wonencuracao