wonen Curacao
Wonen Curaçao

Huren of kopen

Het huren of kopen van een woning gaat even iets anders dan in Nederland. Wil je een huis kopen dan is het advies, kom naar het eiland en oriënteer je goed. Wil je niet de kosten van een oriëntatie reis maken ga dan eerst huren en dan op zoek naar je droomwoning.

De zoektocht naar een woning is een verhaal apart, zeer zeker als je geen familie vrienden of bekenden op het eiland hebt. In Nederland ben je gewend om, als je gaat huren, naar een woningbouw corporatie te gaan of op Funda op zoek te gaan naar een woning in de vrije sector. Dit werkt op Curacao iets anders. Woningen worden In de regel aangeboden via een facebook pagina, Marketplace en met een beetje geluk een website. Eén ding is zeker negen van de tien advertenties zijn niet bijgewerkt, met andere woorden de aangeboden huizen zijn vaak allang verhuurd.

Op het eiland zijn veel zelf benoemde makelaars die allemaal, op de hectische huizenmarkt, een graantje mee willen pikken en net als in Nederland is de titel makelaar op Curaçao onbeschermd. Personen die een huis te huur aanbieden zijn vaak moeilijk tot zeer moeilijk bereikbaar, vaak veroorzaakt door het tijdsverschil en dat de meeste geen mobiel internet hebben en pas beschikbaar zijn als ze in de buurt van een hotspot zijn. De beste manier om te communiceren is per mail of Whatsapp. Ga er niet vanuit dat je gelijk antwoordt krijgt dat kan soms wel een paar dagen duren, kijk niet raar op als je helemaal niks hoort.

Naast deze makelaars zijn er personen die het internet afspeuren, of via via huizen aanbieden. Een extra tussen station die ook een graantje wilt meepikken. Kijk dan ook niet raar op als je hetzelfde huis met drie verschillende prijzen ziet voorbij komen.

De advertenties van huizen zijn summier en wordt alleen het hoognodige, zoals mooi uitzicht, de wijk waarin de woning staat en dat de stranden dichtbij zijn,(nu heb je dat al snel op een eiland), vermeld. Uitgebreide informatie zoals bijvoorbeeld een adres, omgeving, of die welke je van Funda gewend bent ontbreekt en dat is best lastig. Van foto’s, gemaakt met een telefoon zonder groothoek lens, wordt je niet veel wijzer en geven geen duidelijk beeld van de te huren woning.

Huurprijzen zijn nagenoeg gelijk aan die van de vrije sector in Nederland. Voor een nette woning betaal je al snel 1800 ANG of meer, omgerekend 920 euro per maand, zonder Gas, Water en Licht. Wil je een zwembad en wonen in een wijk als Jan Tiel, Brakkeput, Bleu bay of Harmonie, dan gaan de huurprijzen richting 5000 ANG en hoger.

Naast deze luxere woningen zijn er ook woningen met een lagere huurprijs van rond de 1250 tot 1500 ANG, 600 tot 750 euro per maand, exclusief gas, water, licht en reinigingsrechten(35 NAF p.m.). Soms zitten de kosten voor internet wel in de huurprijs, dat scheelt dat 119 NAF per maand, omgerekend 60 euro. Met een beetje geluk is het een vrijstaande woning, maar over het algemeen betreft het een appartement met 1 of twee slaapkamers, woonkamer, keuken douche toilet, geschakeld met boven onder of naast je buren.
De mogelijk bestaat ook om een huis op een resort te huren, deze woningen zijn i.v.m. het betalen van een resort fee duurder. Een resort wordt gekozen omdat men zich dan veiliger voelt. Of dit echt noodzakelijk is, valt op een eiland dat tot de vijf veiligste vakantiebestemmingen ter wereld behoort, te betwijfelen.

De huurprijzen op het eiland met slecht 160.000 inwoners zijn hoog, één van de oorzaken is onder andere defensie en de één miljoen toeristen die Curacao jaarlijks bezoeken. Als een defensiemedewerker met zijn gezin naar het eiland wordt uitgezonden dan wordt een gedeelte van zijn huur door defensie betaald, dit weten de huizen verhuurders ook. Voor de autochtone Curaçaoënaars is huren of kopen van een woning dan ook moeilijk.

Een andere factor die de prijzen opdrijft zijn de courtage kosten van de makelaars en personen die een huis te huur aanbieden. In tegenstelling tot Nederland of bijvoorbeeld Spanje vangt een makelaar niet een eenmalige courtage, maar maandelijks. Voorbeeld een eigenaar van een huis wil voor zijn woning appartement 1000 ANG per maand vangen. Diegene die het huis verhuurt gaat het dan aanbieden voor 1250 ANG per maand en verdient gedurende het lopende huurcontract 250 ANG per maand(128 euro). Je moet maar zo denken, op Curacao moet niet de kachel, maar de airco ook betaald worden.

Ook een huisdier zorgt voor problemen want Curacao is vergeleken met Aruba niet diervriendelijk. Bij advertenties lees je dan ook vaak dat huisdieren niet zijn toegestaan. Op Curacao wordt een huisdier en zeer zeker een hond niet gezien als een gezelschapsdier of je maatje. Een hond is er voor de beveiliging van je huis en niet om in je huis rond te lopen en een poes moet muizen vangen en niet op de bank liggen.

Waar je bij het zoeken naar een huis voor moet oppassen, zijn Sjacheraars die gouden bergen beloven maar in de praktijk alleen bezig zijn om geld uit je zak te kloppen. Heb je een huis gevonden dan betaal je standaard een maand huur en een maand borg. Betaal dit nooit als je niet zeker weet met wie je te maken hebt. Je zal niet de eerste zijn die bij aankomst op Hato er achter komt dat de verhuurder, die je zou opwachten met de sleutel van je woning, niet aanwezig is. Dit is al meerdere keren gebeurd en mensen trappen er met open ogen in. Je bent je geld kwijt en hoe klein het eiland ook is, de kans dat je de persoon gaat vinden is nihil. Heb je geen familie of een betrouwbaar contact op het eiland betaal dan nooit van te voren de borg en huur, maar geef desnoods een bankgarantie of maak de afspraak dat je bij het in ontvangst nemen van de sleutel de verschuldigde kosten cash betaald.

Het advies, wil je je op het eiland vestigen ga dan eerst een paar weken naar het eiland toe en oriënteer je op de lokale huizenmarkt en de wijken waar je eventueel wilt wonen. Je kan je zelf hiermee een hoop narigheid besparen, over kopen uit het boekje gaan we het helemaal niet hebben dan moet je zeker eerst hier geweest zijn.

Wonen Curaçao

Ontdek Curaçao zelfs vanuit de lucht

Copyright © 2023 wonencuracao