Curaçao ontdek het

Ik rem voor oranje

Het verkeer op Curaçao

Curacao ik rem voor oranje

Ga je autorijden dan zal je geconfronteerd worden met verkeersovertredingen, waarbij niet stoppen voor oranje, rijden door rood en het niet gebruiken van de richtingaanwijzer, de meest voorkomende zijn.

Toen ik de eerste keer de weg op ging was het als snel duidelijk dat veel Curaçaoënaar niet of nauwelijk aandacht heeft voor verkeersregels. Richting geven, waarom zou je zonder gaat het ook, dat is waar maar voor het verkeer dat achter oprijdt, of tegemoet komt is het niet duidelijk wat de bedoeling is en echt veilig is het niet.

Mijn eerste ervaring was op de Schottengatweg toen ik afremde voor een stoplicht dat op oranje sprong. Mijn mede passagiers riepen simultan in koor doorrijden doorrijden dat kan makkelijk, dat doen we op Curacao altijd. Voor veel Curaçaoënaars is Oranje en rood een kleur, die men liever zo snel mogelijk achter zich laat.

Dat men er vanuit gaat dat je door rijdt, werd mij, toen ik ter hoogte van Macusa supermarket reed en keurig remde voor het oranjelicht, duidelijk. Achter mij gierende banden en rechts van mij een auto die met een slalom langs mij heen flitste. De klap bleef uit, het ABS van de achteropkomende bestuurder werkte dus prima.Rijd ik nu ook door oranje nee, maar ik hou wel goed in de gaten wat de bestuurders achter mij doen. Voorkomen is beter dan genezen, zeer zeker als je weet dat er op het eiland een hoop onverzekerd rondrijden. Heb je geen verzekering waarbij dit risico niet is afgedekt dan kan je de portemonnee trekken.

 

Kijk goed uit en trek bij groenlicht niet gelijk op en kijk naar de weg waar het stoplicht op rood staat. Rem je af voor Oranje kijk goed in je spiegels wat het verkeer achter je doet.

De politie is in het verkeer niet echt aanwezig, de kans dat er een bekeuring wordt geschreven is nihil, dit verklaat het hoge aantal verkeersovertredingen.

 

Naast onverzekerde voertuigen rijden er ook veel die niet gekeurd zijn. Vaak is de auto afgekeurd en het geld voor reparaties ontbreekt. Een afgekeurde auto moet toch herkeurt worden, nee dat gebeurd niet en wederom is de kans dat men bij een controle gepakt wordt klein.

Schrik niet als een groep motorrijders in korte broek en zonder helm je voorbij racen. Mag je op Curacao zonder helm en een kort broek op een motor rijden, nee dat mag niet en toch zie je nagenoeg niet anders.

Waarom het politie apparaat ook hier in gebreken blijft is een raadsel, een accuraat optreden zou jaarlijks een hoop verkeersslachtoffers schelen.

Het wegennet is rondom Willemstad redelijk en er wordt hard gewerkt om dit te verbeteren, toch is het oppassen want gaten en diepe kuilen zijn er nog te veel. Wel valt het op dat er op het eiland een hoop wegen zijn met vier en zes banen. Dit is goed voor de verkeersdoorstoom, de neven kant is dat die wegen in de avond gebruik worden om te racen. Richting Westpunt ben ik nog niet geweest, op die wegen schijnt gas op de plank normaal te zijn.Op binnenwegen moet je goed opletten, want een slecht wegdek met gaten en kuilen, het ontbreken van wegmarkering en belettering en drempels die niet aangegeven zijn is vrij normaal.

 

Verkeersregels zijn over het algemeen, op een paar uitzonderingen na, gelijk aan Nederland. Zo is er één rotonde waar je goed moet uitkijken, want ook al rijd je op de rotonde bij de tweede afslag heeft verkeer van rechts voorrang, dus goed op de borden letten.

Een T kruisingen zal je in Nederland niet veel tegenkomen, op het eiland des te meer, houdt er rekening mee dat verkeer op de korte poot van de T altijd voorrang heeft.

Verkeer- en routeborden zijn er genoeg en over het algemeen gelijk aan Nederland. Ben je voor de eerste keer op het eiland dan is het aan te raden om een offline kaart van het eiland van Google Maps te downloaden, of Waze op je telefoon te installeren.

Het advies is goed uitkijken en rustig rijden, dit is niet alleen veilig maar geef je ook de gelgenheid om te genieten van dushi Korsow.

Voor nu have fun, tot de volgende blog of Vlog