Curaçao ontdek het

Een nieuwe Keuken

35 jaar trouwe dienst

Keuken_004

Na een aantal maanden geconfronteerd te zijn met diverse mankementen aan de woning begint het er op te lijken dat continu aan de bel trekken en de eigenaresse wijzen op haar verantwoordelijkheden vruchten begint af te werpen. Langzamerhand wordt de lijst met gebreken kleiner, oké er moet nog een hoop gebeuren, maar toch. Vandaag is het de keuken die wordt vervangen, dat wil zeggen op het blad en de dubbele spoelbak na, die worden gerecycled. De keuken had na 35 jaar trouwe dienst end of  live bereikt, stijf van de roest, met opgeblazen deurtjes en wat nog niet meer voor ellende werd het een onhygiënische bedoeling. Deurtjes wilde niet meer sluiten en de lades hadden opgegeven om nog normaal open en dicht te gaan.

De baas die de nieuwe keuken plaatst is zevenenzeventig jaar dus niet meer de jongste, voordeel het is een echte vakman. Niet alleen plaatst hij de keuken maar hij heeft hem ook helemaal zelf met de hand gemaakt, doe het hem maar na. Vandaag wordt de oude keuken verwijderd en de nieuwe geplaatst, klokslag acht uur stond de oude baas voor de poort, aanvang werkzaamheden. Omdat ik wist dat hij alleen zou zijn had ik gisteravond deurtjes en lades van de oude keuken al voor hem verwijderd en daar waar dit nog kon ook de schroeven waarmee de kastjes vastgezet waren. Dit werd op prijs gesteld en toen ik daarna ook nog hielp met het weghalen van de oude keuken kon ik niet meer stuk en zijn we vrienden voor het leven geworden

Op het moment dat ik deze Blog schrijf is het 14 uur en is hij, met uitzondering van een uurtje eten, continu bezig. Dit is hard werken voor je geld, maar helaas is dit, omdat de oude dag voorziening op Curaçao dermate slecht is, geen luxe maar noodzaak. In tegenstelling tot de bovenwindse eilanden, die wel een bijzondere gemeente van Nederland zijn, is de Curaçaose AOW(AOV zoals het hier genoemd wordt) niet hoog en is het werken totdat je echt niet meer kan.

Misschien voor een ieder, die hier zijn geluk wil beproeven, iets om over na te denken. Op het moment dat je Nederland verlaat stopt ook de opbouw van je AOW en lever je elk jaar, tot de gerechtigde AOW leeftijd, 2% per jaar in. Je bouwt in Nederland vanaf vijftien jaar AOW op, je kan nu, zou je vertrekken, zelf uitreken hoeveel AOW je krijgt. Ga je via de SVB of particulier bijverzekeren dan ontvang je de volledig honderd procent.

Naast de keukenman is ook de huisschilder bezig om het prutswerk van de vorige schilder in orde te maken, het ziet er nu dan ook goed uit. Van de eigenaresse heeft hij ook de opdracht gekregen om een offerte te maken voor het wegwerken van de kale plekken waar de airco’s hebben gehangen en nog divers andere plekken in de woning. Zo zie je maar de aanhouder wint. Als je beloofd om, voor dat ik hier zou komen, de boel op te knapen dan moet je dat ook doen en niet proberen om er met een Jantje van Leiden van af te komen, zo wekt dat niet in Nederland maar ook op Curaçao niet.

Al met al een vruchtbare dag, waarin weer een hoop gebeurd, vanavond op stap met mijn Surinaamse vrienden. Het wordt weer een leuk weekend, wie weet morgen even naar de Beach om het moede lichaam in de Caribische zee te dompelen. Tot de volgende blog en voor een ieder in NL, na regen komt zonneschijn het is maar dat je het weet.
Ajo WIMA.