Voor vertrek had ik via Google en mijn vriend geprobeerd om een inzicht te krijgen in de kosten voor de vaste lasten en maandelijkse boodschappen. Van Google werd ik niet veel wijzer, informatie niet up to date en eenzijdig. Ook mijn vriend kon mij niet helpen, want zoals hij terecht opmerkte “een ieder zijn levensbehoefte is anders” en dat klopt. Met een gemengde indruk richting eiland om ter plaatse te gaan kijken wat mijn budget per maand gaat worden.
De dag na aankomst ging ik boodschappen doen, want de voorraadkast moet aangevuld worden. Op het eiland zijn er aardig wat supermarkten, die weer onderverdeeld kunnen worden in prijsklasses. Ik had gehoord dat “Van Tweel Curacao”de supermaket is die op het eiland AH producten verkoopt. Mooi dan gaan we daar heen want AH heeft vaak aanbiedingen, helaas dat werkt op Curacao even anders. Aanbiedingen van 3 halen 1 betalen kent men niet, Van Tweel is dan ook de duurste supermarket van het eiland.
Op naar Coisco gevestigd aan de Schottengatweg noord, Coisco is meer een groothandel, waar van alles te koop is. Dat kwam mooi uit want er moesten nog een paar ventilatoren gekocht worden. Na Coisco richting supermarket Centrum aan de weg naar Bullebaai.
Centrum kan je vergelijken met Vomar en de Deka met een ruim assortiment die vooral voorwat de Nederlandse producten betreft, stevig aan de prijs is. Bij Centrum was ik snel uitgekeken, op naar de laatste stop supermarket Mangusa aan de Cas Coraweg.
Bij Mangusa zijn prijzen voor de artikelen gelijk, of iets duurder dan Nederland en het assortiment is uitgebreid. Zo kan je kan kiezen voor Nederlandse, Zuid Amerikaaanse of lokale producten de laatste zijn over het algemeen het goedkoopst. Ben je een liefhebber van Surinaamse groentes dan kan je bij Mangusa je hart ophalen want die zijn stukken goedkoper dan in Nederland. Chips, noten en nog een aantal andere producten zijn weer duurder. Voor zes blikjes Amstel 33 cl bier, als ze in NL niet in de aanbieding zijn, betaal je gemiddeld twee euro en zeventig cent meer, dit geld ook voor lokaal bier. Al met al is Mangusa de supermarket waar ikngo steeds het gros van mijn boodschappen haal, dicht bij en een redelijke prijs.
Niet duur dat wil zeggen, als je bewust koopt, een klein beetje hoofdrekenen kan en bereid ben ook lokale producten te proberen. In één van de facebook groepen las ik dat een komkommer hier twee euro kost. Dat klopt, maar naast de in cellofaan verpakte komkommers uit Nederland liggen lokale komkommers waar je voor drie stuks slechts één euro betaald. Maar ja vaak zijn wij Nederlanders geneigd om te denken dat wat uit ons kikkerlandje komt het beste is.
Na jaren in het buitenland te hebben gewoond weet ik beter, lokale producten zijn over het algemeen net zo goed of zelfs beter. Vergeet niet dat veel Nederlanse supermarkten hun producten uit Caraïbische gebied en Zuid Amerika halen. Ga maar kijken waar AH producten vandaan komen en waar de grootste vestigingen van Unilever gevestigd zijn.
De conclusie, prijzen voor de boodschappen, zeker na de vele prijsverhogingen in Nederland, verschillen op Curacao niet veel met die van Nederland. Bewuste keuzes maken, goed opletten en openstaan voor niet Nederlandse producten scheelt al snel vele euro’s.
Misschien mogen de boodschappen iets duurder zijn, dit geldt niet voor de overige lasten, die in Nederland maandelijks een grote hap uit je budget nemen. Zo kent Curacao geen gemeentelijke-, provinciale belasting en uitwaterende sluizen. Ook de kosten voor reinigingsrechten zijn, ongeacht de grote van het gezin vijfendertig ANG per maand, omgerekend 17.50 euro. Wat je op je boodschappen inlevert wordt gecompenseerd met de vaste lasten.
Daar komt bij dat kosten voor de auto goedkoper zijn dan in Nederland, Zo betaal je jier voor een volle tank benzine ruim de helft minder dan in Nederland. Ook is de verzekering voor de auto lager en over houderschap belasting maar te zwijgen. Hiervoor betaal je voor nieuwere auto’s, vanaf bouwjaar 2016 is het tarief 206,50 gulden(105.50 euro) voor een half jaar en 394 gulden(204 euro) voor het hele jaar. Dieselrijders moeten, zoals gewoonlijk, fors meer betalen. Een half jaar kost 585,50 gulden(276 euro) en een heel jaar 1152 gulden(591 euro) ongeacht het bouwjaar.
Conclusie you win some you lose some en vergeet niet de zon schijnt op Curacao bijna elke dag, dat wil zeggen nu dat ik dit schrijf begint het te regen, even gratis douchen, want water is wel duurder dan in NL.
Ajo tot de volgende blog / vlog vanaf Dushi Korsow